We verwelkomen elkaar natuurlijk met een kopje heerlijke, onbewerkte cacao van ceremoniële kwaliteit met winter kruiden en vanille om ons in de tijd te verplaatsen naar de kerstsfeer in oostelijke richting.
In oostelijke richting naar Centraal-Europa, naar het land van mijn afkomst: Tsjechië.
In Tsjechië beginnen vrouwen rond half november met het bakken van kerstkoekjes. Een deel van de herinneringen aan de kindertijd kan ook een geur zijn, die voor de rest van je leven in je gedachten blijft.
Ja, de tijd voor Kerstmis associeer ik met de geur van vanille en chocolade, die bijna uit elk appartement door de gang van het gebouw zweefde. En ook het eindeloze pellen van walnoten, verzameld en gedroogd uit de tuin. Het zijn prachtige herinneringen die niemand van je kan afnemen.
Ik wil graag mijn herinneringen met jullie delen tijdens deze workshop. Natuurlijk vervangen we de bloem, boter en eieren door andere ingrediënten. Samen maken we tot wel acht verschillende soorten van deze heerlijke koekjes. Jullie nemen een volle doos mee naar huis, ter waarde van 30,-euro. Een doos vol met glutenvrije, koemelkvrije en geraffineerde suikervrije, gezonde en voedzame producten, door jullie zelf gemaakt. Dat zou een geweldig familiefeestje zijn, nietwaar?
Ik deel ook graag drie van mijn recepten met jullie!